Events

Beneficiarii programelor de cooperare transfrontalieră, finanțate de Comisia Europeană în perioada 2014-2020 și-au prezentat rezultateleChișinău, 20 aprilie 2017-  Beneficiarii programelor de cooperare transfrontalieră în Republica Moldova, reprezentanții structurilor de management din cadrul programelor, organizațiile active în domeniul dezvoltării regionale și cooperării transfrontaliere s-au întrunit la Chișinău  la cea de-a treia ediție a Conferinței anuale cu privire la programele de cooperare transfrontalieră.

Scopul evenimentului a fost identificarea oportunităților și particularităților oferite de Programele de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene pentru potențialii beneficiari din Republica Moldova. La fel, la conferință au fost prezentate programele actuale (2014-2020), eligibile pentru Republica Moldova, cerințele naționale pentru beneficiarii locali, precum și noi modalități de comunicare dezvoltate în cadrul programelor.

Ambasadorul UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola a menționat în cadrul evenimentului:. „Proiectele de cooperare transfrontalieră și asistența oferită în acest domeniu reflectă importanța pe care UE o acordă împărtășirii oportunităților cu vecinii săi. Avem un obiectiv comun de abordare a  provocărilor comune la granițele noastre, precum și să conlucrăm pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor”.

Organizațiile interesate să participe la programele de cooperare transfrontalieră în Republica Moldova au avut posibilitatea să comunice direct cu reprezentanții programelor și instituțiilor implicate în gestionarea unor astfel de programe. Astfel, prin intermediul conferinței s-a reușit facilitarea schimbului de experiență și crearea unor parteneriate durabile între părțile interesate și cele implicate în implementarea proiectelor transfrontaliere.

”Proiectele de cooperare transfrontalieră au un impact mult mai larg decât domeniul specific pe care îl abordează. Acestea ajută la rezolvarea unor nevoi punctuale, în același timp, contribuie la crearea unor parteneriate durabile la nivel regional și transfrontalier și la o colaborare mult mai strânsă între diverse categorii de organizații cum ar fi: autorități locale, ONG-uri, instituții de învățământ etc.”, a declarat Iacob Ajder, președintele Agenției de cooperare transfrontalieră și integrare europeană din or. Cahul”.

Pe lângă dezbaterile care au avut loc în cadrul sesiunilor plenare, proiectele finanțate în cadrul programelor transfrontaliere în Moldova și-au prezentat rezultatele obținute la expoziția cu genericul “Cooperarea cu fața umană”.

Conferința „Cooperarea transfrontalieră: beneficiile frontierelor comune pentru anii 2014-2020” a fost organizată de către Cancelaria de Stat, în calitate de Autoritate Națională în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră eligibile pentru Republica Moldova și Proiectul ”Dunărea unește” în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Pentru a vizualiza prezentarile din cadrul evenimentul faceti click aici.