News

La Chișinău a avut loc o masă rotundă privind cooperarea în cadrul Strategiei Dunării

18 May 2018

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD) şi formele de cooperare în cadrul acesteia, au fost discutate la o masă rotundă organizată, astăzi, la Chișinău, de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM)  împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), în contextul vizitei în Republica Moldova a Comisarului European pentru Politica Regională, Corina Creţu.

 

În debutul reuniunii, Secretarul de Stat Daniela Morari a menţionat că: „Cooperarea regională reprezintă un mecanism important complementar al procesului de realizare a prevederilor Acordului de Asociere. În acest sens reiterăm interesul major al ţării noastre pentru procesul implementării angajamentelor asumate în cadrul organizaţiilor şi iniţiativelor regionale şi subregionale din Europa Centrală, Sud-Est, arealul Dunării şi regiunea extinsă a Mării Negre”. 

 

De asemenea, Daniela Morari a ţinut să sublinieze importanţa participării Republicii Moldova în cadrul SUERD – un format adiţional pentru preluarea bunelor practici, la nivel regional, contribuind la consolidarea capacităţilor de gestionare a proiectelor şi programelor la nivel naţional. Demnitarul şi-a exprimat convingerea că o participare mai activă şi mai amplă a Republicii Moldova în programele şi proiectele oferite de cadrul SUERD este chemată să consolideze un instrumentar complimentar pentru implementarea plenară a prevederilor Acordului de Asociere  RM-UE.

 

La rândul său, Dorin Andros, Secretarul de stat al MADRM, Coordonator Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), a subliniat că SUERD reprezintă un cadru de cooperare coerent, ce va contribui la atingerea obiectivelor de dezvoltare a Republicii Moldova, va spori dialogul şi colaborarea economică în regiunea Dunării şi va impulsiona relațiile cu Uniunea Europeană, precum și va contribui la intensificarea cooperării cu statele-membre ale Uniunii Europene în vederea dinamizării reformelor politice, economice, sociale şi juridice orientate spre alinierea la standardele europene.

 

”A fost creat secretariatul SUERD, stabilit un  plan de acțiuni la nivel național cu contribuția altor ministere și instituții naționale. De asemenea, în acest sens, au fost desfășurate ședințe, instruiri cu experții naționali pe domeniile SUERD, ședințe cu ONG-urile activ implicate în promovarea priorităților Strategiei, mese rotunde în teritoriu, conferințe și forumuri economice regionale, sesiuni destinate identificării partenerilor pentru participarea în programele transfrontaliere și transnaționale la care țara noastră este parte. Promovăm o abordare participativă în procesul implementării SUERD prin implicarea activă a sectorului asociativ: organizarea „Ziua Participării”, Republica Moldova fiind printre primele 8 state din cele 14 state membre SUERD care au preluat această inițiativă în anul 2016. Bineînțeles, anual organizăm Ziua Dunării”, a menționat Dorin Andros, Secretarul de stat al MADRM, Coordonator Național al SUERD.

 

Totodată, Dorin Andros,  a precizat că pentru Republica Moldova, SUERD reprezintă o platformă ce ar asigura materializarea inițiativelor  conforme ariilor prioritare.

 

”Este crucială stimularea creării și dezvoltării parteneriatelor, în special cu instituțiile țărilor experimentate în ceea ce privește gestionarea fondurilor UE și implementarea proiectelor europene. Odată, cu accesul Republicii Moldova la Programul Transnațional Dunărean 2014-2020, suntem siguri că implementarea Strategiei va fi îmbunătățită și va spori participarea la proiectele din regiunea Dunării. Programul Transnațional Dunărea este programul unic cu caracter eligibil pentru Republica Moldova, care ar putea oferi posibilități enorme în crearea de parteneriate și schimburi de experiență, în scopul de a asigura o implementare eficientă și durabilă a Strategiei, atât financiar, cât și consultativ”, a subliniat Dorin Andros.

 

La reuniunea de astăzi au participat reprezentanți ai structurilor guvernamentale şi organizațiilor non-guvernamentale implicate în procesele realizării Strategiei Dunării, dar şi în alte proiecte de dezvoltare regională. Participanții la for au efectuat un schimb de opinii referitor la ultimele evoluții politice şi economice în regiunea Dunării şi impactul acestora asupra procesele de dezvoltare regională cu participarea activă a Republicii Moldova. 

 

18 mai 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

 Foto:

Other news

441f39e57197c0ba3b678d458624622d1edc114d.png Dec 18, 2018

Call: Programul Bazinul Mării Negre 2014-2020

More details >
imgSud.jpg Nov 28, 2018

Specializarea inteligentă, motor de accelerare a dezvoltării și creșterii economice a Republicii Moldova

More details >
imgCentru.jpg Nov 26, 2018

Ședință pentru actorii interesați din Regiunea de Dezvoltare Centru despre specializarea inteligentă la nivel regional, național și UE

More details >
img 2.jpg Nov 23, 2018

La Universitatea din Bălți a avut loc o sesiune de informare privind specializarea inteligentă

O sesiune de informare privind specializarea inteligentă a avut a avut loc vineri, 23 noiembrie, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB). La eveniment au participat reprezentanți ai administrațiilor publice locale și ai mediului academic din Regiunea de Dezvoltare Nord.

More details >
42124207_570290623387902_1829915492710612992_n.jpg Sep 19, 2018

Ziua Națională de Participare a a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Pe data de 18 septembrie 2018, în orașul Ungheni s-a desfășurat ce-a de-a treia ediție a Zilei Naționale de Participare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (”Participation Day in the EUSDR”). Acest eveniment este sărbătorit cu regularitate de mai mulți ani printre țările participante la Strategia UE pentru regiunea Dunării, fiind dedicat în special societății civile, cu scopul de a servi drept platformă de dezbatere între reprezentanții societății civile, ai mediului academic, mediului de afaceri și ai administrației publice.

More details >