News

Țările din regiunea Dunării oferă sprijin Republicii Moldova în dezvoltarea politicilor pentru îmbunătățirea pieții muncii

22 May 2018

Crearea unei piețe a muncii eficiente în regiunea Dunării a fost subiectul discutat astăzi, în cadrul unui atelier de lucru internațional, la care au participat reprezentanții autorităților publice centrale și experți în domeniu din țările regiunii Dunării, precum Austria, România, Bulgaria și Slovenia.

Evenimentul a avut drept scop împărtășirea bunelor practici în domeniu și stabilirea colaborării pentru dezvoltarea politicilor eficiente în domeniul pieței muncii în Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe metodele de îmbunătățire a eficienței comitetelor sectoriale, rolul sistemului de informare despre piața muncii și îmbunătățirea acesteia, eficiența programelor de instruire la locul de muncă și imigrarea de muncă pentru satisfacerea necesităților curente ale pieții muncii.

„Republica Moldova se confruntă cu multiple provocări pe piața muncii, precum emigrarea forței de muncă, decalajul între cererea și oferta de forță de muncă, inatractivitatea învățământului profesional tehnic, sistemul de formare continuă subdezvoltat, lipsa oportunităților de ocupare în mediul rural. Experiența dar și expertiza altor state în depășirea acestor provocări este extrem de importantă, iar în cadrul acestui atelier sunt sigură că vom determina soluțiile pentru îmbunătățirea pieții muncii”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Anastasia Oceretnîi.

„Experții internaționali prezenți astăzi la acest atelier, vin cu o contribuție semnificativă pentru Moldova în domeniul politicilor ocupaționale. Ei vor prezenta cele mai bune practici, astfel încât, în foarte scurt timp să fie implementate cu succes și să aducă rezultate”, a subliniat reprezentantul Ministerului Austriac pentru Muncă, Afaceri Sociale, Sănătate și Protecția Consumatorului, Gero Stuller.

Pe parcursul evenimentului, participanții au analizat și discutat politicile de măsuri active pe piața muncii în țările participante la atelier și au identificat perspectivele de dezvoltare a pieții muncii în țara noastră.

Menționăm că atelierul de lucru este organizat în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, partea căreia este și Republica Moldova. Una din cele 11 priorități ale acestei Strategii, Prioritatea nr.9 Investiție în oameni și Capacități este coordonată de Republica Moldova și Austria, în special de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și ministerele omoloage din Austria.

22 mai 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 Foto:

 

Other news

441f39e57197c0ba3b678d458624622d1edc114d.png Dec 18, 2018

Call: Programul Bazinul Mării Negre 2014-2020

More details >
imgSud.jpg Nov 28, 2018

Specializarea inteligentă, motor de accelerare a dezvoltării și creșterii economice a Republicii Moldova

More details >
imgCentru.jpg Nov 26, 2018

Ședință pentru actorii interesați din Regiunea de Dezvoltare Centru despre specializarea inteligentă la nivel regional, național și UE

More details >
img 2.jpg Nov 23, 2018

La Universitatea din Bălți a avut loc o sesiune de informare privind specializarea inteligentă

O sesiune de informare privind specializarea inteligentă a avut a avut loc vineri, 23 noiembrie, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB). La eveniment au participat reprezentanți ai administrațiilor publice locale și ai mediului academic din Regiunea de Dezvoltare Nord.

More details >
42124207_570290623387902_1829915492710612992_n.jpg Sep 19, 2018

Ziua Națională de Participare a a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Pe data de 18 septembrie 2018, în orașul Ungheni s-a desfășurat ce-a de-a treia ediție a Zilei Naționale de Participare a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (”Participation Day in the EUSDR”). Acest eveniment este sărbătorit cu regularitate de mai mulți ani printre țările participante la Strategia UE pentru regiunea Dunării, fiind dedicat în special societății civile, cu scopul de a servi drept platformă de dezbatere între reprezentanții societății civile, ai mediului academic, mediului de afaceri și ai administrației publice.

More details >