Evenimente

Strategia UE pentru Regiunea Dunării oferă noi oportunități de dezvoltare a localităților Republicii MoldovaAstăzi, la Chișinău, reprezentanți ai autorităților publice centrale și autorităților locale, societății civile dar și ONG-uri din Republica Moldova s-au reunit în cadrul unei conferințe naționale pentru a discuta despre oportunitățile de finanțare a proiectelor în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Scopul evenimentului a fost de a identifica parteneri de proiecte și a face cunoștință cu experiența țărilor precum România, Ungaria și Austria în realizarea unor proiecte comune dar si de a promova SUERD.

În mesajul de deschidere a conferinței, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca a subliniat importanța cooperării și sinergiei instituționale în vederea realizării eficiente a proiectelor de dezvoltare socio-economică a localităților din Republica Moldova. "Această strategie este foarte valoroasă pentru noi, atât din punct de vedere regional, cât și pentru cooperarea transfrontalieră și transnațională. Tindem să asigurăm o participare mai eficientă și mai activă pe toate cele 11 priorități ale Strategiei, precum: energie regenerabilă, cultură şi turism, transport, mediu și securitate", a precizat Ministrul Vasile Bîtca,

În alocuțiunea sa, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al  României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a vorbit despre posibilitățile de consolidare a relațiilor de cooperare regională și beneficiile în cadrul SUERD. "Strategia este un proiect politic european, un instrument inovator destinat dezvoltării socio-economice a localităților. În premieră această Strategie este deschisă și oferă posibilități de dezvoltare țărilor de pe continentul european care nu au aderat încă la Uniune. Existe mai multe beneficii: avantaje economice pentru sectorul public și privat, sporirea competitivității, antrenarea actorilor naționali într-un nou format", a ținut să menționeze, Daniel Ioniță.

Prezent la eveniment, Prim Consilierul, Șef al Secției de Cooperare al Delegației Uniunii Europene în Moldova, Aneil Singh, a nominalizat instrumentele oferite de UE pentru inițiativele SUERD și a subliniat beneficiile unor asemenea programe : "Strategia oferă detalii despre apelurile de fondurile mici existente în această macro-regiune, programul proiectelor strategice și desigur, Programul transnațional Dunărean 2014-2020. Vrem să transformăm Strategia în acțiune".

În cea dea doua parte a evenimentului viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  Coordonator național SUERD, Anatol Usatîi, a ținut să mulțumească pentru suportul continuu acordat de Uniunea Europeană în procesul implementării inițiativelor conforme priorităților SUERD, dar în special partenerului Agenției Austriece de Dezvoltare”, cu suportul căreia pe parcursul ultimilor 2 ani  a devenit posibilă promovarea activă a Strategiei prin implementarea Proiectului „Dunărea Unește. În acest sens, au fost organizate ședințe ale grupului interministerial, întruniri cu ONG-urile active în ariile prioritare ale SUERD, sesiuni de informare în regiuni și evenimente de facilitare a parteneriatelor. El a subliniat că este necesar, în perioada următoare, eforturile să fie concentrate asupra implementării  în cadrul SUERD a unor proiecte strategice, cu impact regional puternic, al căror succes să poată fi transformat în modele de cooperare similare, și preluate bunele practici de la statele vecine cu privire la valorizarea oportunității de utilizare în mod inteligent și eficient a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Participanți la conferință, Coordonatorul Național SUERD în România, Silvia Davidoiu, și  vicepreședintele Consiliului Regional din Odesa, Yuriy  Dimchoglo,  în discursurile sale, au prezentat starea de lucru a implementării SUERD, experiențele acumulate și evenimente programate în Romania, respectiv Ucraina.

Totodată, cei prezenți la eveniment au avut ocazia să vadă și expoziția bunelor practici existente în regiune iar reprezentanții misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale din țările Dunărene în Republica Moldova au discutat cu instituțiile locale conceptele de proiecte expuse la eveniment. 

 

Pentru a vizualiza prezentarile evenimentului vă rugăm sa faceti click aici.