2007-2013

Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova


Programul isi propune crearea unei punti de legatura intre cele trei state partenere, cu scopul sustinerii comunitatilor din zonele de frontiera in gasirea unor solutii comune la problemele similare cu care acestea se confrunta.
Prin intermediul acestui program, autoritatile locale si alte organizatii din zonele de frontiera sunt incurajate sa colaboreze in vederea dezvoltarii economiei locale, rezolvarii anumitor probleme legate de mediul inconjurator si pentru intarirea pregatirii pentru situatii de urgenta. Programul promoveaza, de asemenea, o mai buna interactiune intre comunitatile din zonele de granita.

Contributia UE la Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este de 126,72 M€3, iar statele participante in program co-finanteaza cu minimum 11,4  M€.

Programul  se caracterizeaza prin anumite elemente specifice, cum ar fi: aria eligibila, prioritati si masuri eligibile pentru finantare, tipuri de proiecte, tipuri de beneficiari etc.

Aria eligibila

Aria principala de cooperare

shutterstock_8676478

Urmatoarele regiuni reprezinta aria principala de cooperare a programului:

 • in Romania, judetele: Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea
 • in Ucraina, oblasturile: Odessa si Chernivetska
 • in Republica Moldova, intreg teritoriul.

Regiuni adiacente

In plus, au fost incluse o serie de regiuni adiacente ariei principale de cooperare, care ar putea influenta pozitiv cooperarea dintre statele partenere. Acestea sunt:

 • in Romania, judetul Braila;
 • in Ucraina,
  • oblasturile Ivano-Frankivska si Vinniytska,
  • 10 raioane ale oblastului Khmelnyitska (Vinkovetskyi, Chemerovetskyi, Khmelnytskyi, Kamyanets-Podilskyi, Letychivskyi, Dunayevetskyi, Derazhnyanskyi Novoushutskyi, Yarmolynetskyi si Horodetskyi),
  • 12 raioane ale oblastului Ternopilska (Ternopilskyi, Berezhanskyi, Pidgayetskyi, Kozivskyi, Pidvolochyskyi, Terebovlyanskyi, Monasturskyi, Gusyatynskyi, Chortkivskyi, Borshchivskyi, Zalishutskyi si Buchatskyi).

Regiunile adiacente au acces la toate priorităţile programului, dar numai proiectele care nu implica investitii (proiecte soft) pot fi implementate în aceste zone.

Numai proiectele dezvoltate in aria programului pot obtine finantare prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova.

Prioritati si masuri

Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 are trei prioritati si o componenta de Asistenta Tehnica. Fiecare prioritare este impartita in domenii cheie specifice, numite masuri :

Prioritatea 1: Catre o economie mai competitiva a zonei de frontiera.

Aceasta prioritate urmareste imbunatatirea performantei economice in zona de frontiera prin diversificarea si modernizarea durabila a economiei  de granita.

1.1 Imbunatatirea productivitatii si competitivitatii in zonele urbane si rurale.
1.2 Dezvoltarea de initiative de cooperare in domeniul transportului, al infrastructurii de frontiera si retelelor de energie.

Prioritatea 2: Mediu si pregatirea pentru situatii de urgenta.

Aceasta prioritate urmareste dezvoltarea de solutii pe termen lung la problemele de mediu din zona de granita, in special acele probleme asociate cu situatiile de urgenta unde o abordare coordonata este esentiala.

2.1 Rezolvarea in comun a unor aspecte de mediu, inclusiv pregatirea pentru situatii de urgenta.
2.2 Managementul resurselor de apa si al deseurilor.

Prioritatea 3: Promovarea activitatilor people to people.

Aceasta prioritate urmareste promovarea unei bune interactiuni intre oameni si intre comunitatile  din zona de frontiera.

3.1 Sprijin pentru administratia locala si regionala, pentru societatea civila si comunitatile locale.
3.2 Schimburi culturale, sociale si in domeniul educatiei.

Asistenta Tehnica.

Aceasta componenta  va sprijini implementarea eficienta si eficace a programului atat din punct de vedere tehnic si administrativ, cat si prin asigurarea unei participari cat mai largi din partea publicului. Asistenta tehnica  cuprinde doua componente principale:

1. Managementul si implementarea programului
2. Publicitate si informare

Pentru a va forma o parere mai clara despre ce fel de proiecte pot primi finantare in cadrul fiecarei masuri mentionate mai sus, va invitam sa descarcati  Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

mapa